Kulunut golfkausi 2022 alkaa kääntyä kohti loppuaan. Jo tammi-helmikuulla kävi selväksi, että tuhoja kentille tulee. Jääpeite kasvoi koko talven ajan, kun välillä tuli lunta, vettä ja pakkanen päälle. Silti tuskin kukaan ei osannut odottaa tuhojen olevan niin laajoja ja totaalisia kuin ne lopulta olivat.  

Aika uskottavalta tuntuu, että ainakin osaltaan paljon puhuttu ilmaston muutos aiheuttaa tämän sorttisia talvia. Nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa. Ja kuin jatkona erikoiselle talvelle kevät, touko- kesäkuu juhannukseen asti oli harvinaisen kylmä ja sateinen. Hankalaa oli niin maanviljelijöillä kuin golfkentilläkin. 

Loimijoki Golfissa kaikki viheriöt kylvettiin 1–3 kertaan Tavast golfista lainatulla koneella. Kone oli hyvä, mutta siementä vaan ei ollut tarpeeksi. Luhtarölli, joka on kenttämme viheriöheinä, on maailmasta/ suomesta loppumassa. Ainakin väliaikaisesti. Tämä aiheuttaa niin meille kuin monelle muullekin kentälle tilanteen, jossa on pakko miettiä mikä heinä tilalle. Meillä on seuraavaksi tulossa kylvöön rönsyrölli. Se on varsin mainio greeniheinä. Tosin se on peli ominaisuuksiltaan hieman erilainen, mutta käytännössä ero ei iso ole. Luulisin, että suurimmalla osalla suomen golfkentistä on rönsyrölli ainakin yhtenä lajina viheriöllä. 

Kylvö tehdään heti keväällä pintojen kuivuttua. Tulossa on uusi kylvökone (perässä käveltävä), jolla voi mainiosti kylvää myös pienempiä aukko paikkoja. Kone on kevyt verrattuna traktoriin kiinnitettäviin laitteisiin, joten sillä voidaan aloittaa kylvö heti kun pinta on kuivunut. 

Kylvö tehdään ristiin kylvönä vanhan nurmen päälle. Ristiin kylvössä siemen tiheys paranee ja näin saadaan nopeammin peittävä kasvusto viheriölle. Kevät kylvössä voi itämistä ja kasvuun lähtöä joutua odottelemaan, säistä riippuen jonkin aikaa. Kun kasvusto on riittävän vahvaa eli kestää leikkuut, voi kentän avaamista harkita. Viikko, pari tuntuu kauden alussa pitkältä ajalta, mutta ei ole mitään, kunhan greenit ovat koko kauden hyvässä kunnossa.  

Väylä 16 viheriö pystyleikataan ja kylvetään (uudella siemenellä) viikolla 35. Loppukausi pelataan ”talvigreenille”. Kenttä pysyy silti tasoitus kelpoisena, vaikka yksi viheriö onkin hieman eri paikassa. 

Toivotaan, että syksyn kelit suosivat niin kentänhoidon temppuja kuin pelaamistakin. 

Simon 

Avaa chat
Hei 👋
Voimmeko auttaa sinua? (tämä chat on käytössä klubitalon aukioloaikana)